Landmeten & uitzetten

Landmeten en uitzetten

Landmeten en uitzetten. Misschien kent u het begrip nog niet en dit is ook niet gek. Echter is het een cruciaal begrip binnen de grond-, weg- en waterbouw. Als we het hebben over landmeten dan hebben we het over meten of uitzetten. Soms ook wel maatvoeren en uitzetten genoemd. Het meten en uitzetten vormt de basis van een project.

Wat is meten en uitzetten?

Meten en uitzetten zijn belangrijke onderdelen binnen de grond-, weg- en waterbouw. Bij meten wordt de bestaande situatie in kaart gebracht. Tijdens het meten wordt niet alleen de afstand, lengte en oppervlakte in kaart gebracht. Bij het landmeten is het belangrijk, dat wat er gemeten wordt, wordt gemeten ten opzichte van verschillende punten die ook wel coördinaten worden genoemd. De meting van deze coördinaten zorgt ervoor dat de positie van een object wordt vastgelegd ten opzichte van andere objecten. Bij objecten kunt u denken aan bomen, maar ook aan gebouwen, wegen lichtmasten en prullenbakken.

 

Wat is uitzetten?

Naast het meten is er nog uitzetten. Uitzetten is eigenlijk precies het tegenovergestelde van meten. Bij uitzetten worden de maten van een kaart of ontwerp uitgezet op de juiste locatie in het veld. Tijdens het uitzetten worden cruciale punten geselecteerd en direct op hoogte uitgezet. Om de hoogste precisie te garanderen wordt de exacte hoogte in een rondgang langs de piketten gezet door middel van een waterpastoestel.

 

Waar is meten en uitzetten voor nodig en waarom is dit zo belangrijk?

In Nederland wordt er constant gebouwd aan nieuwe wegen. Wanneer er een nieuwe weg moet komen, dan moet deze natuurlijk wel passen binnen de bestaande situatie. Daarom is landmeten en uitzetten zo belangrijk. Door het meten ontstaat een kaart of ondergrond die de basis laat zien van een nieuwe weg of tuin. Op het moment dat er ingemeten is volgt het uitzetten. Het landmeten en uitzetten is dus belangrijk voor het goed inpassen van nieuwe werken in een bestaande situaties.

Landmeten en uitzetten is een complexe taak en daarom is het van belang om dit altijd uit te laten voeren door een professioneel bedrijf met veel ervaring. Door jarenlange praktijkervaring heeft ter Maat b.v. veel ervaring opgedaan met het landmeten en uitzetten. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.