Wat betekent VCA gecertificeerd?

Wat is een VCA certificaat?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven zoals ter Maat b.v. werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Veel opdrachtgevers besteden werkzaamheden alleen uit aan VCA gecertificeerde bedrijven.

Er zijn verschillende VCA certificeringen waarmee ter Maat b.v. in aanmerking komt:

  • VCA*, voor onderaannemers
  • VCA **, voor hoofdaannemers
  • VCU, voor bedrijven in de uitzend- en detacheringbranche

Waarom een VCA bedrijfscertificering?

Veel bedrijven besteden opdrachten uit aan aannemers. Wanneer het bedrijf van een aannemer VCA gecertificeerd is, dan mag de opdrachtgever erop vertrouwen dat de uitbestede werkzaamheden de veiligheid, gezondheid en het milieu (VGM) niet in gevaar brengen. Tevens tonen aannemers met een VCA gecertificeerd bedrijf aan dat zij hun VGM beheersysteem op orde hebben.

Certificering

De certificering wordt gedaan door een onafhankelijke certificatie instelling (CI). Deze voert een audit uit en wanneer een bedrijf aan de VCA eisen voldoet, wordt het bedrijf VCA gecertificeerd. De CI controleert het bedrijf van ter Maat b.v. vervolgens jaarlijks of deze nog aan de certificeringeisen voldoet.